Villis

sh-t. VILLITTI
Trispatti - Sällin Viena - Suikun-Sälli
s. 15.6.2015

Pitkäaikaisen unelman täyttymys, ensimmäinen oma kasvatti.

Monipuolista harrastekaveria suunniteltaessa emätamman vauhdikasta ja kipakkaa luonnetta tasoittamaan valittiin hyväluontoinen ja erilaisensukuinen, nyt jo edesmennyt ori Trispatti. Viena tiinehtyi heti ensimmäisellä yrityksellä suunnitellusti heinäkuun alussa, ja koko tiineysaika sujui leppoisasti ja meni joutuin. Mainittakoon, että ensimmäistä tiineystarkastusta tehnyt eläinlääkäri totesi vitsillä, että silloin 17. vuorokaudella alkiorakkula näytti läsipäiseltä tammavarsalta. Astetta pätevämpi eläinlääkäri!

Läsipäistä tammavarsaa toki toivottiinkin, isänsä tavoin tummanpunarautiasta, hieman emäänsä suurempaa sukkajalkaista tammaa. Vuodenvaihteen jälkeen tunnusteltiin ensimmäisiä potkuja tamman mahan läpi, ja tiineyden edetessä vauhti sen kuin kiihtyi. Toukokuussa arvuuteltiin tulevan varsan sukupuolta vanhojen uskomusten avulla, ja kaikki merkit viittasivat vahvasti toivottuun tammavarsaan. Kesäkuun alkupuolen ehkä ainoan lämpimän päivän päätteeksi aamuyöllä, juuri ennen rankkasateen alkua syntyi kaunis punainen tammavarsa.

Puolen tunnin ikäinen Villitti. 15.6.2015

Villitti, talli- ja bloginimeltään ehkä enemmän Villis, on hauska pieni ja puhelias hevonen. Heti ensimmäisenä ulko-oven ääneen vastaa Villiksen kimakka hirnahdus ja vieraatkin ihmiset toivotetaan tervetulleiksi uteliaasti pusutellen. Ehkä monen muunkin ensimmäisen omakasvatin tapaan Villis on hemmoteltu kakara, joka tietää olevansa kaiken keskipiste. Kiltti, mutta sopivalla tavalla herkkä ja luonteikas, ja ajoittain vauhdikaskin. Siinä 1-vuotias Villitti pähkinänkuoressa.

Ja mikä ihmeen Villitti...?

Vienan nimipäivänä syntyneen varsan kolme emää on nimetty saman kaavan mukaan, yhdistämällä isän nimeen kaunis ja harvinaisempi suomenhevosen nimi Viena. Villiksen emä on Sällin Viena (i. Suikun-Sälli), emänemä Uunon Viena (i. Uno), jonka emä on Vokkerin Viena (i. Vokker). Varsalle nimeä mietittäessä Trispatin Viena ei ollut vaihtoehto, vaikka aikaisemmin olikin päätetty, että samaa nimeämiskaavaa jatketaan Vienan mahdollisen tammajälkeläisen kohdalla. Nimelle oli kaksi kriteeriä, sen piti olla yksiosainen ja alkaa V-kirjaimella. Villitti on johdettu emän ja isän nimistä, ja kuvaa sopivasti myös varsan luonnetta. Jos ei enää ikävuosien karttuessa, niin ainakin ensimmäisen vuotensa aikana tätä hevosenalkua villitti.

Kuukauden ikäinen Villitti, 14.7.2015.

2-vuotias Villitti, menojalkaa vipattaa edelleen. 28.9.2017

Villis yksvee, eli...

Ajo-opetuksen alussa Villis on toimiva ja yhteistyöhaluinen varsa, jolle uudetkin asiat ovat useimmiten ihan ookoo. Tulevan syksyn ja talven aikana olisi tarkoitus edetä ajo-opetuksessa siihen pisteeseen, että Violan kanssa voi ajolenkkeillä turvallisesti myös liikenteen seassa. Siitä eteenpäin tulevaisuuden suunnitelmat ovatkin vielä auki, päivä kerrallaan, kohti sitä haaveiltua monipuolista harrastekaveria!

25.8.2016

Villitti Rovaniemen tamma- ja varsanäyttelyssä II- palk. 1.10.2016.

Villis kaksvee, eli...

Pieni ja pullea. Kesän laidunlomailun jälken töihin palautui varsin leppoisan oloinen pikkutamma. Oman elämänsä - ja laumansa - rinsessa, joka polkee jalkaa, jos hommat eivät menekään Hänen Pörrötukkaisuutensa toiveiden mukaan. Emänsä tyttö, hyvässä ja pahassa. Edelleen omistajansa silmäterä, ihana pusutteluheppanen, joka ei liiemmin välitä vieraista ihmisistä. Ilman sen suurempia suunnitelmia, tukka putkella tulevaan.

2-vuotiaana Rovaniemen tamma- ja varsanäyttelyssä, II- -palkinto sieltäkin. 30.9.2017

Ajelulla 5.10.2017.

Villis kolmevee, eli...

Pieni, pullea ja pörröinen? Teinihevonen, monilla mielipiteillä maustettuna.

20.1.2018

18.1.2018