torstai 5. lokakuuta 2017

Hyvän mielen ajelulla

Heleppo hymyillä, kun viksulla varsalla ajelee? (Eikä kivet ja/tai karvat lennä suuhun edes!) Villis<3

Parin viikon verran ajolomaa pitänyt Villinen palasi sorvin ääreen reippaana. Ei haitannut se, että valjastuskatoksen takana ladossa pauhasi sirkkeli, eikä oikein mikään muukaan. Pari päivää sitten kohdattiin talutuslenkillä susi, ensimmäinen koira, joka meitä hiljaa katseli alta kulmain tien laidasta. Pelottavaa moinen! Autojen kohtaamista päästiin harjoittelemaan postiauton kanssa. Mitään suurempia odotuksia ei  syysloman jälkeiselle ensimmäiselle ajolenkille ollut, ainoastaan se, että tarkoitus oli päästä ajamaan kävelyäkin. Villiksen toivomuksen mukaan kun mentäisiin aina pelkkää laukkaa hölkkää häntä suorana. Ja kävelyhän meiltä onnistui! Valjastuksen ajan Villis vähän höselsi, tai lähinnä hiipi aina naruissa niin eteen kuin pääsi, kurkistelemaan pihan puolelle katoksesta. Kärryt laitettiin perään nurinkurin katoksen ovilla, ja siitä lähdettiin ensin muutama metri peruuttaen, sitten pihan ympäri kävellen. Vähän Villis kyseli, että tosissaanko lähdetään tielle mörköjä kohtaamaan, mutta lähti sitten lenkille oikeinkin pitkää, rentoa kävelyä marssien. Isäntä lupasi lähteä kameran kanssa mukaan, ja mieluinen yllätys oli se, että samalla päästiin harjoittelemaan autojen kohtaamista ajolenkillä!

Täsä sitä tallustellaan. 

Ensimmäisen kerran auto tuli taakse, ja Villis parkkeerasi keskelle tietä ihmettelemään. Jalkauduin itse kärryiltä varsan pääpuoleen, siirryttiin tien laitaan ja tungettiin suu täyteen nameja, kun auto meni ohitse. Ei ongelmaa.
Ainoa vaan, että pusikossa kykkineen kameramiehen syliin olisi pitänyt päästä, tietenkin! Rento suhtautuminen ajohommiin jatkui, vaikka Villis laittoikin raviksi siinä vaiheessa, kun isäntä juoksi edeltä kauemmaksi. Autokin siirtyi välillä, tällä kertaa kuski taisi pysyä kärryillä ohituksen ajan. Sitten otettiin pätkä hölkkääkin, ja ensimmäiset hölkänajokuvat Villiksestä.Isäntä kurvasi autoineen takaisin kotiin, ja matka jatkui edelleen varsin leppoisissa merkeissä. Edellisellä ajolenkillä mentiin aika lujaa, sitä edellisellä loikittiin vähän enemmänkin. Nyt aisojen välissä oli ihan erilainen varsa, kärryiltä tohti ottaa pari pätkää videotakin! Tässä käyntivideolla ollaan menossa kotoa pois päin.


Kääntyminen on vielä vähän haastavaa, varsinkin jos ei mahdu suoraan kääntymään, vaan pitää ottaa muutama peruutusaskel välissä. Tällä lenkillä Villis ei oikein tajunnut, että ollaan menossa kotiin päin, vaan tarjosi kääntymistä pari kertaa välilläkin. Viena aikanaan oli aina hirveän kiireinen juuri kääntymisen jälkeen (täällä ei harmiksi ole oikeita lenkkejä ajomaastoiksi), ja Villiksen kanssa onkin opeteltu, ettei kotiin kääntymisen jälkeen ole kiire mihinkään.Kotiin kääntymisen jälkeen tuli takaa ensimmäien vieras auto, eli aikaisempia ohitustreenejä päästiin heti kokeilemaan oikeassa tilanteessa. Jalkauduin Villiksen viereen ja pysäytin varsan tien sivuun, kun auto meni ohi, ja matka jatkui taas.

Alla oleva video on kotisuoralta. Äänet kannattaa ehkä ottaa pois, meillä ruukataan hevosille höpötellä paljon.


Tämä oli Villiksen kolmas lenkki tien päällä ilman apukäsiä, ja ihan ilman ongelmia. Nyt jatketaan ajojuttuja rauhassa sen verran, mitä kelit sallii, ja sitten kun ei salli, pidetään syyslomaa. Toki mahan pienennysoperaation kannalta lenkkeilyä on syytä jatkaa säännöllisesti ainakin laidunkauteen asti, mutta osa lenkeistä tehdään edelleen jalkaisin.


Hieno, ihana Villis, joka tietää olevansa ihan pikkuisen hieno ja ihana. 

13 kommenttia:

 1. Tykkään muokkailla kuvia ihan omaksi ilokseni ja ajattelin näyttää tämän kuvan sinullekin. :)

  http://oi67.tinypic.com/15n3tqh.jpg

  Toivottavasti näkyy tuossa osoitteessa, en meinaan oikein tiedä miten tuo toimii...

  VastaaPoista
 2. Kivoja kuvia vaihteeksi työmyyrä Villiksestä! :D ja videopätkät oli kiva lisä postaukseen, kuuntelin eka että onko siellä kameran takana tätini kun kuullostit niin samalle. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä vilaus tästäkin puolesta Villistä, ei me aina vaan juosta ympäri metsiä tukka putkella... :D Kiitos kommentistasi! (Salaa mielessäni toivon, että tätisi on nuorekas täti-ihminen, vaikka itsekin olen ollut täti 16-vuotiaasta asti...;)

   Poista
 3. No tosiaan hieno ja ihana Villis! :) Mukavaa, että sen kanssa nämä ajohommat on sujuneet ymmärtääkseni tosi hyvin!
  ~Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona! Villiksen sunnuntaiajeluhevosen ura on käynnistynyt kyllä oikein mallikkaasti. Toivottavasti tätä linjaa jatketaankin. :D

   Poista
 4. Voi mahoton miten hieno Villis!

  VastaaPoista
 5. <3
  Tänään ei lenkillä oltu ihan näin rennonletkeitä, mutta jospa taas seuraavalla kerralla... ;)

  VastaaPoista
 6. Katsoin huvikseni dream pedigreestä Villiksen ja Touhon (hennamorko.blogspot.com) tulevaa sukua. Hauskalta näytti kun sukkarin mukaan ss% oli 0. Ehkäpä tästä yhdistelmästä saataisiin tulevaisuudessa varsa? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dream pedigreen ss% näyttää nollaa kaikissa yhdistelmissä, missä toinen osapuoli on syntynyt vuonnä 2016 tai tänä vuonna, koska niille ei ole vielä sukusiitosprosentteja laskettu. Touholla on äkkiseltään suvussa sekä Vokker, että Suikku, Vieterikin, kuten Villikselläkin. Lisäksi Touho on linjasiitetty Hiluun, joka on se ainoa valtaori, jota Villiksen suvussa ei ole. Jos joskus Villiksen astutus tulee ajankohtaiseksi, koitan löytää sille mahdollisimman erisukuisen orin. Meillä haittana on lisäksi se, että Viena on linjasiitetty Ero-Lohkoon, joka poissulkee muutamia erisukuisia ja muuten miellyttäviä orivaihtoehtoja...

   Jos pelkkää sukua katsellaan, olisi yksi mielenkiintoinen orivaihtoehto Isäntä. Sitäkin käyttäessä kertautuisi Luonnos (5+4), mutta syntyvälle jälkeläiselle olisi jo astetta helpompi löytää sopiva sulhanen sen ajan oriehdokkaistakin, ehkä. :D Suikku putoaisi neljänteen ja Vokker jo viidenteen polveen, eli hätätilanteessa voisi kelvata ori, jolla on suvussaan niistä toinen tai jopa molemmat.

   Villiksen isästä on muuten kaksi tammavarsaa, joiden suvussa valtaoreista on ainoastaan Vieteri. Kun olisi silloin 9 vuotta sitten tajunnut katsoa sillä silmällä myynnissä olevien tammojen sukujakin, olisi nykyinen hevoskalusto luultavasti aivan erilaista. Villis on ihan mahtava tyyppi ja Vienakin oikein mukiinmenevä, eli sinänsä ei harmita edes näin. :-D

   Poista
  2. Aa no enpä tajunnut niitä sukuja sen kummemin katsoa. :D Kiitos selvennyksestä!

   Poista