torstai 5. tammikuuta 2017

Pakkasvaroitus

Pienet, punaiset ja pörröiset. Vilma ja Villis, -28 °C. 4.1.2017

Pakkasta pitelee! Ei ole valittamista, lunta, pakkasta ja pilkahdus auringostakin, tätä talvea ikävöi aina syksyn vesisateilla. Toki kivointa talvessa on ne kevättalven päivät, kun aurinko lämmittää jo, ja paistelee vähän pidemmän ajankin. Vaan paistaahan se jo huomattavasti pidempään kuin talvipäivänseisauksen aikaan, täällä päivä on venynyt jo 45 minuuttia, ja sen todellakin jo huomaa!


Söpöläiset <3 4.1.2017

Vuosi vaihdettiin rauhallisissa merkeissä, pihattolaiset viettivät yönsä raketteja ihmetellen. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa hevoset olivat vähän varuillaan, eivätkä olleet tarhan toisessa päädyssä kuin sen hetken, kun siellä oli heiniä. Siellä suunnalla kylää saattoi joku ampua raketteja totuttua enemmän. Yöheiniä sitten jonotettiinkin jo tuttuun tapaan toisellakin veräjällä.

Sitten vietetiin niitä virallisia synttäreitä, Villis tuli 2-vuotiaaksi. Ikinuori emätamma Viena täytti 17 vuotta, vuoden päästä lienee isotkin pirskeet. Puolivuotiaina perheeseen tulleet Maisa ja Vilma tulivat 9- ja 6-vuotiaaksi, niin uskomattomalta kuin se tuntuukin.

2-vuotias karvakasa. 4.1.2017

Eilen pakkanen kiristyi päivällä lähes -30 asteeseen, ja totuttuun tapaan tuli ihailtua hevosten pakkasenkestävyyttä. Oma ulkomuoto kun muistutti lähinnä Michelin-ukkoa, kiitos lukuisten toppavaatekerrosten. Hevoset eivät olleet millänsäkään, heinää ja lämmintä vettä toki kuluu normaalia talvikeliä enemmän.

Villiksen villapuku.

Pakollinen ripset kuurassa -kuva. Huomaa auringonpaiste! 4.1.2017

Vielä yksi kaverikuva näistä, ovat juuri niin söpöjä. Ja pörröisiä. 4.1.2017

Vienan pakkasraja uuden toppatakin sovitteluun oli se -30. Hyvin sopi, jos hevoselta itseltään ei kysytä. 5.1.2017

Siitä se pakkanen sitten kiristyi kiristymistään, ihan -35 °C ei ehtinyt käväistä mittarissa, kun oli pakko luovuttaa ja kaivaa Villikselle passeli topparotsi loimikasasta.

Kiitollisen näköinen tyyppi. 5.1.2017

Onneksi on hampaat. T: Villis

Pikkutermiitti Villis ei ole koskaan oikein arvostanut loimia, vaikka on pienestä pitäen niitä silloin tällöin joutunut päällään pitämään. Osansa repimisvimmasta on valitettavasti saanut myös kavereiden loimet, puuttuvat tarrat muuten tuliterissä sadeloimissa pisti vähän jo harmittamaan... Siksipä Villis sai niskaansa Vienan perintöloimen kahdeksan vuoden takaa. Pisteet Vienan Equitaren toppaloimelle, jonka kangas pysyi pehmeänä niissä hirvittävissä pakkaslukemissakin! Vanha Treadstone Caesar toppaloimi ja allekirjoittaneen Wahlstenin toppatakki jäätyivät peltimäiseen, kovasti rapisevaan ja helposti repeävään olomuotoon. Saapa nähdä, miten monessa osassa Villiksen toppatakki tulevan yön jälkeen on.

Päivän -24 °C tuntui muuten kovin leppoisalta, kun yöllä oli kymmenen astetta kylmempää. Tulevaksi yöksi lupaa mukavan pirtsakkaa säätä, kolmenkympin pakkasta ja viimaa, joka nostaa pakkasen purevuutta somasti. Tuntuu kuin -40 °C. Onneksi kohta on kesä!

Ei tunnu missään. T: Maisa

Vilmakin nautti nakuna. Tätä piehtatointia seurasi pätkä pukkilaukkaa. Ei paljon pakkaset kiinnosta.

Ja se rrrrkeleen loimi, haittana piehtaroidessakin.

Vilma on helppo juotettava pakkasillakin, kourasta kun antaa pari rehupellettiä tai pätkän porkkanaa, juo Vilma päälle helposti sankollisen vettä. Villis on vähän rantumpi juomaan, ja sitä on koitettu lahjoa Greenmix-juomalla. Paha vaan, että kakara tietää parhaiden palojen lilluvan siellä sankon pohjalla, eikä nopein keino niiden saamiseksi suinkaan ole koko ämpärillisen juominen. Silmä jos välttää, on sanko nurin ja tehotiimi imuroimassa rehujämiä hangelta. Jäätelöä, mikäs sen parempaa pakkasella. 

Herkkuveteen sukeltaminen on kaatamisen jälkeen toisiksi toimivin keino. Hauskaa pakkasella, sekin.

Karvanvaihto ei ole vielä ehtinyt alkaa, mutta toinen varma kevään merkki löytyy kyllä. Selaimen kirjanmerkkeihin tallennettu hevosten Tinder, Sukupostin Dream Pedigree, johon on valmiiksi valittu emäksi Viena. On hulluja, ja sitten on hevoshulluja.

8 kommenttia:

 1. Hrrr, teillä on kyllä ollut kylmää! Täällä tuo -20 tuntuu hirmu kylmältä mutta vielä puolet enemmän, hui kamala! :) Maisa on kyllä jotain niin söpöä pakkaspuvussaan, ihan kuten Villis ja Vilmakin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi sääennuste ei ihan pitänyt paikkaansa, eikä viima ollut ihan nini tappavan tehokas kuin mitä uhkasi. :D Nyt on parin asteen pakkanen ja ihan kesäkeli! Maisa on kyllä ihan omaa luokkaansa talvivarustuksensa kanssa. :)

   Poista
 2. Ihania kuvia, Villiskin on kasvanut ihan hirvittävän nopeasti, samankokoinen Vilman kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki! Villis on kyllä jo Vilman kokoluokkaa korkeuden osalta, eli mallia matala. :D Emän korkeuteen on vielä joitakin senttejä, voipi olla, että Villiksestä tulee porukan suurin. (Joka sekään ei siis ole paljon. :D)

   Poista
 3. Voi, mä löysin teidät! Luin joskus sata(?) vuotta sitten k&k:ta ahkerasti. Maisakin näyttää voivan pörröisesti. :) Eikös Nestorista aika jättänyt silloin joskus jo vai muistankohan mä nyt ihan omiani...
  Jatkanpas siis täällä teidän menon seuraamista. :) Oon kyllä ihan tippunut kärryiltä menosta (muutenkin kuin sun blogin osalta..). No, elämä kantaa loppuun asti.

  Hyvää talvea ja mukavaa kevään odotusta! Teilläkin siellä taas aurinko nousee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska "nähdä" AnnemariKo tämänkin blogin puolella! :D Nestori löysi viime hetkillä itselleen täydellisen ylläpitopaikan silloin kesällä 2015. Harmiksi ruuna oli uutta paikkaa vailla vain vuoden ylläpidon jälkeen, toivottavasti nykyinen koti on pitkäaikaisempi. :) Samalla kylällä asustelee edelleen, pienessä pihattolaumassa perheen silmäteränä.

   Täällä ollaan aika samassa tilanteessa kuin silloin kun edellistä blogia seurailit, suomenhevosvarsaa omaksi harrastekaveriksi laitellaan. Hevonen vain on eri... Muuten porukka on Nestoria lukuun ottamatta pysynyt samana, ja tämä Vienan kopio-otus on porukkaan syntyneenä aina ollut ihan samaa sarjaa näiden muiden kanssa. :D

   Mukavaa kevättalvea myös sinne päin ja kiitos kun kommentoit! :)

   Poista