torstai 14. tammikuuta 2016

Suosikkikuvat vuodelta 2015

Tämä kuva jäi äänestyksestä sen alkamisajankohdan vuoksi, mutta ansainnee paikkansa tässä postauksessa. 23.12.2015

Joulukuussa muisteltiin kulunutta vuotta kaivamalla kuvakansioista suosikkikuvia vuoden varrelta. Blogin lukijoiden tehtäväksi jäi valita näistä valituista 32 kuvasta kolme omaa suosikkiaan, nimetä niistä ykkössuosikki ja perustella valinta.

Äänet jakautuivat kivasti useamman kuvan kesken, vaikka selviä suosikkeja kuvien joukosta nousikin. Oli äärimmäisen mukava myös lukea perusteluja kuvavalinnoille! Alla 11 eniten ääniä saanutta kuvaa, joitakin omia ajatuksiani jokaisesta kuvasta, sekä parit lukijoilta lainatut perustelut, miksi juuri nämä kuvat.

Jaetulla 10. sijalla:
"Viena näyttää niin onnelliselta, suorastaan hymyilee!"

21. Kevätaurinko ja Vienan tiineysmaha koko komeudessaan! 21.4.2015

Tätä aihetta kuvattiin viime vuonna paljon! Aina kevättalvesta alkaen, jännityksellä odottaen, videolla bongailtiin varsan potkuja, ja kuviin tiine tamma mahansa kanssa tallentui oikeastaan jokaisesta kuvakulmasta. Viena oli lähes koko tiineysajan varsin oloonsa tyytyväisen oloinen leppoisa luppakorva, ja jotenkin se Vienan olotila välittyy hirmuisen hyvin tästä kuvasta. Ja tästä kuvakulmasta Vienan maha näytti jo joltain huhtikuussakin! Karvaa vaihtava pihattohevonen ei ehkä ole huhtikuussa kauneimmillaan siltä osin, mutta ehkä se vähän räjähtänyt look kuuluu asiaan.

"Tähän kuvaan mahtuu niin paljon tunnetta, mitä ei voi täysin ymmärtää ilman, että oma hevonen on ollut ihan samassa tilassa. Sitä odotuksen ja toiveikkuuden määrää. Parhaimpia asioita hevosen omistajan elämässä."
Anu

"Paras kuva ehdottomasti tuo 21. Suomenhevonen kauneimmillaan, niin söpö vauvamasu ja tyytyväinen ilme emällä."
Jannika

"Viena näyttää niin onnelliselta, suorastaan hymyilee!"
Anonyymi
. . .

Jaetulla 10. sijalla:
"Tässä on niin ihanan lempeä katse tulevaisuuteen."

25. Katse kohti tulevaa kevättä. Vuoden pimeimmät päivät takana ja aurinkokin näyttäytyi. 6.1.2015

Hyvin perinteinen silmäkuva vuoden takaa, niiltä tammikuun päiviltä, kun aurinko juuri ja juuri jaksaa nousta taivaanrantaan. Pakkasta oli -28 °C ja matalalta paistaneen auringon punaama Vilma poseerasi sinä päivänä niin mallikkaasti, että peräti kaksi samaisen kuvaushetken kuvaa valikoitui näiden 11 eniten ääniä saaneen kuvan joukkoon!

"Paras on mielestäni 25, koska itse rakastan kuvata hevosten silmiä ja tämä on mielestäni todella onnistunut ja erittäin kaunis kuva. Hevosen silmät kertovat paljon sen sielusta ja tässä on niin ihanan lempeä katse tulevaisuuteen. ♥"
Lobo

"Jos paras kuva pitäisi valita, niin eniten sykähdytti kuva 25. Vaikka se onkin periaatteessa ihan tavallinen silmäkuva, niin itse näen siinä sen mitä kaikissa suomenhevosissa on ollut vuosisatojen ajan- viisautta, uskollisuutta, kestävyyttä ja ymmärtäväisyyttä. Katseesta huokuu nuo kaikki, ja toki myös valo&rauhallinen ja kaunis tausta tuovat oman lisänsä kuvaan :)"
Melissa
. . .

Sijalla 9:
"Haluaisin vaan halia Violaa, se näyttää niin pehmeältä!"

15.  Viola ja pilkahdus auringonpaistetta punaisella turkillaan. 8.12.2015

Oli iloinen yllätys, että tämä kuva oli myös lukijoiden mieleen ja keräsi ääniä sen verran, että pääsi esille tähän parhaista parhaimpien postaukseen! Joulukuussa kamppailtiin tarkennusongelmaisen kameran kanssa, ja useimmiten nämä hetket menivät kuvaajalta sivu suun, kun automaattitarkennus ei kohdetta löytänyt ja tarkennusrengasta käsin pyöritellessä tilanne olikin jo ohi. Siksi kuva, jossa on niinkin paljon kohdallaan kuin tässä, tuntui lottovoitolta. Auringonpaiste, jota ei juurikaan joulukuussa päästä todistamaan, terävänä tapittava Villis ja takana tausta, joka väreillään kruunaa kuvan, mitä vielä voisi kuvalta vaatia?

"Viola sopii tähän taustaan täydellisesti (itse rakastan lunta). Villitti ei näytä jännittyneeltä vaan kiinnostuneelta ja auringon säteet punaisessa turkissa kruunaavat kuvan."
Emi

"15: haluaisin vaan halia Violaa, se näyttää niin pehmeältä! Kuvassa on kaunis tunnelma ja auringon lasku sopii hyvin yhteen Violan kanssa ;)"
Anonyymi
. . .

Jaetulla 7. sijalla:
"Sellainen herkkä tunnelma ja onnellisuus huokuu kuvasta."

10. Villitti ensimmäisenä vuorokautenaan.  15.6.2015

Tämä kuva oli aivan erilainen kuin muut äänestystä varten valitut kuvat, jo siksi, että tämä on ainoa niistä kuvista, mikä on kuvattu sisätiloissa. Muissa kuvissa myös tausta oli enemmän tai vähemmän tärkeässä roolissa. Huomasitteko, että yhdessäkään kuvassa ei kuvauskohteella ollut varusteita päällään?

Siinä se sitten oli, pitkän odotuksen päätteeksi, täydellinen tammavarsa! Ja ehkä itselläkin oli sinä päivänä vähän tuollainen olo, sillä erotuksella, että omat päivänokoset olisivat olleet kaikkea muuta kuin kuvaukselliset, kun täysin tiedottomana kuola poskella siinä kuorsattiin. Niin ihana pieni ja ujo, pehmoturkkinen Viola!

"Jos kolmesta suosikista täytyy vielä valita paras, kallistun kuvaan 10: harvinaisia ovat ne hetket, kun pääsee nukkuvaa varsaa (tai hevosta ylipäätään) valokuvaamaan ja tässä kuvassa Villitin ilme on jotenkin niin levollinen, aivan kuin se tietäisi, että sen unta valvotaan ja se voi siksi levätä rauhassa :)"
Susanna / Suvililja.net

"Mutta 10 on kuitenkin suosikki koska, siinä Villitti on niin suloisena ettei mitään rajaa<3"
Reetta

"Kaikki kuvathan olivat upeita, mutta 10, siinä on sitä jotain. Niin hellyttävän näköinen pieni lapsihevonen. Sellainen herkkä tunnelma ja onnellisuus huokuu kuvasta."
Linnea Huilla
. . .

Jaetulla 7. sijalla:
"Pikkuinen on uudessa ja kiinnostavassa maailmassa."

17. Kuukauden ikäisen Violan maailma laajeni päivä päivältä, kun seikkailtiin syvemmälle metsään! 22.7.2015

Aivan ihanat kesäiset päivät vietettiin Violan kanssa koivikossa seikkaillen, hyttysiä hätistellen ja mustikoita maistellen, ja kaikki se jotenkin kiteytyy tähän kuvaan! Viena ei metsässä viihdy, mutta pienestä Violasta kuoriutui varsinainen seikkailija, kun kuljeskeltiin kahdestaan metsässä.

"Lemppari on kuitenkin 17, ihana koivutausta ja Viola! Varsa on niin uteliaan näköinen, pikkuinen on uudessa ja kiinnostavassa maailmassa."
Iridis

"Ihan kuin taulu, voisin laittaa vaikka omalle seinälle. Komeat kesäiset koivut ja pieni suomenponi siellä keskellä :)"
Gollii
. . .

Jaetulla 5. sijalla:
"Siinä se tönöttää. 
Shettiksen ilmentymä Maisa, luontaisessa talvivarustuksessaan."

2. Maisan talvilook! 19.1.2015

Nyt päästiin asiaan! Yksi suosikkikuvauskohteistani talviaikaan, käsittämättömän karvainen Maisa kauttaaltaan kuurassa! Kuvasta voisi melkein päätellä, että Maisan suosikkipuuhiin ei talviaikaankaan kuulu poseeraaminen, mutta mitäpä sitä ei pieni poni tekisi parin porkkanapalan eteen...

"Ehdoton ykkösvalinta eli suosikkini oli 2. Maisan talvilook. Ihanan hyytävän talvinen pakkasmaisema ja Maisan muhkea jääkarhu olemus jotenkin uppos, ei tuohon voi oikein mitään muuta järkevää sanoa.. :D"
Jjeepa 94

"Siinä se tönöttää. Shettiksen ilmentymä Maisa, luontaisessa talvivarustuksessaan."
Noora
. . .

Jaetulla 5. sijalla:
"Miten joku voi näyttää noin suloiselta?"

29. Näitä hetkiä odotetaan jo, talviauringon ensimmäiset ja samalla viimeiset säteet puiden lomasta! 6.1.2015

Kuva, joka iski Vilma-faneihin, eikä yhtään ihmetytä miksi! Yksi omista kaikkien aikojen kuvasuosikeistani, aivan tavallinen pääkuva, ja silti niin paljon muutakin! Vilma kuvauskohteena oli yllättävä ääniharava, yhdestätoista eniten ääniä saaneesta kuvasta peräti neljä oli Vilma-aiheisia.

"Kaikista paras on 29, siinä kuvasta välittyy rauhallinen ja aurinkoinen pakkassää. Lisäksi kuvassa komeilee iki-ihana Vilma! <3"
Hilla S.

"29 on lempparini, se on vain niin ihana, Vilma on siinä niin suomenhevosen näköinen kuin suokki voi vaan olla ja nuo valonsäteet tulevat ihanasti <3"
Pinja

"Ehdottomasti suosikkikuviani Vilmasta! Miten joku voi näyttää noin suloiselta? Sulan! Kuva on myös ihanan talvinen. En edes tiedä mikä tässä on niin erikoista..Joku vain siinä sytyttää ♥"
Anonyymi
. . .

Sijalla 4:
"Tätä kuvaa ei sanoin pysty edes kuvailemaan."

20. Vilman ja Nestorin herkkä hetki auringonlaskun aikaan. 16.3.2015

Sanoja ei taideta tarvitakaan, hyvin tavallinen siluettikuva, jossa kuitenkin harvinaisen herkkä tunnelma ja kaksi äärimmäisen tärkeää otusta.

"Hankala valita parasta, mutta omaan silmään parhaimmalta näytti 20. Värit taustalla ovat ihanat ja heppojen siluetit näkyy kivasti, tosi onnistunut kuva mielestäni!"
Sohvi

"Tätä kuvaa ei sanoin pysty edes kuvailemaan. Niin kaunis ja tunnelmallinen!"
Krista
. . .

Sijalla 3:
"Ponit on vaan söpöimpiä koskaan."

11. Neiti Kesäheinä, mainio Maisuli kesälookissaan! 23.7.2015

Tämän kuvan päätyminen kolmen parhaan joukkoon tuli yllätyksenä! Sarjassamme hyvin tavallinen kuva, mutta pisteet Maisalle, joka selvästi söpöydellään kahmi ääniä kaksin kavioin! Siitäkin huolimatta, että poni ei olisi halunnut poseerata millään, ympärillä pörräsi miljoona paarmaa, jotka saivat Maisan ravistelemaan seppeleen päästään kerta toisensa jälkeen. Ei ollut yhden, eikä kaksikaan kertaa, kun seppele pelastettiin ponin hampaista takaisin päähän. Ponikuvaus, helppoa kuin heinänteko! (Eli ei ollenkaan helppoa.)

"Kaikista paras on 11, koska Maisku on rakkaus. Ponit on vaan söpöimpiä koskaan. Kuva on hyvä, tykkään rajauksesta ja seppele tumman poniini päässä kruunaa komeuden."
Jenny

"11 valikoitui ihan vaan Maisan suloisuuden vuoksi, tuo kukkaseppele sopii sille kuin nenä päähän! Vaikka poni on parhaimmillaan pörrökarvassa, sopii se myös mahdottoman hyvin kesään. Harvemmin on tullut vastaan näin vastustamattomia seppelekuvia :)"
Elli
. . .

Sijalla 2:
"Tässä on kaikki mitä kesään kuuluu; 
vihreä maisema ja pitkätukkainen suomenhevonen!"

5. Suomen suvi ja suomenhevonen. Vilma oli ensimmäistä kertaa Vienan ja Violan kanssa laitumella! 8.7.2015

Suomen kaunis kesä kaikessa vihreydessään, liinakkotamma, mitäpä vielä voisi toivoa? No ehkäpä vähän imartelevamman kuvakulman, kun kuvataan jo valmiiksi vähän matalajalkaista hevosta. Hetki oli ohi sillä samaisella sekunnilla, eikä kerta kaikkiaan ehtinyt taittaa omia jalkoja sen vertaa, että toisen kuvan samasta tilanteesta olisi saanut ottaa hieman alaviistosta. Ehkä siitä, tai sitten hieman liian ahtaasta rajauksesta johtuen tämä kuva ei olisi omalla listallani yltänyt ihan toiselle sijalle niiden kaikkien kuvien joukosta. Kaunis kuvana silti, ja ennen kaikkea kaunis malli!

"Näistä ultimaattinen suosikkini on numero 5, koska kuvan yleisilme ja tunnelma on jotenkin todella tyyni ja positiivisella tavalla pysähtynyt. Pääosassa todella upea vaaleaharjainen suokki ja tausta henkii kesän puhtautta ja juhannusta (, lempijuhlaani!). Upea otos!"
laura

"Suomenhevonen on minun lempparirotu numero yksi, ja Suomen kesä on minusta Suomea kauniimmillaan. Joten näiden kahden combo on täydellinen. Vilma on myös äärimmäisen kaunis suomenhevonen!"
pipa

"Tässä on kaikki mitä kesään kuuluu; vihreä maisema ja pitkätukkainen suomenhevonen!"
Gollii
. . .

Vuoden 2015 kuvista eniten ääniä kerännyt kuva, sijalla 1:
"Satumainen Suomi ja suomenhevonen."

32. Kesäaamun taikaa, ehdottomasti vuoden kauneimpia kuvia!  20.7.2015

Tämän kuvan yltäminen vuoden parhaimmaksi ei tullut yllätyksenä, omalla vastaavalla listallani tämä olisi myös hyvin korkealla sijalla. Itse asiassa kuvat äänestyspostauksessa ovat tarkoituksella laitettu vähän kuin omaan suosikkijärjestykseeni niin, että parhaimmat kuvat on säästetty postauksen loppuun. Osa suosikeista tosin on sijoiteltu postauksen alkupäähänkin, kun kuvat oli samalla järjestelty niin, että vuodenajat ja aiheet vaihtelivat, eikä kahta liian samanlaista kuvaa laitettu allekkain. Silti suurin osa kuvista olikin hyvin samalla muotilla tehtyjä, rajattu samaan tapaan ja tunnelmaltaan samanlaisia. Niin kuin esimerkiksi kaksi eniten ääniä saanutta kuvaa!

Violan taianomainen hetki kesäaamussa keräsi kaikkiaan täydet 30 ääntä ja oli eniten nimetty kaikkein parhaimmaksi kuvaksi! Samalta päivältä lisää lähes yhtä kauniita kuvia löytyy Kesää kauneimmillaan -postauksesta. 

"Tässä kuvassa on vain jotain satumaista taikaa ja kuvaushetken tunnelma välittyy taatusti ruudun taaksekin! Värit, sommittelu, hevosen ilme... kaikki vaan natsaa tässä kuvassa. Satumainen Suomi ja suomenhevonen."
Tuija R

"32 on kyllä paras! Se on niin Lapin kesäinen kun vaan olla voi, niin upea tunnelma ja kaunis suomenhevosvarsa joka sopii maisemaan paremmin kuin hyvin :)"
emiliaa

"Näistä sitä kaikista parasta oli kamalan vaikea valita, mutta sanon nyt kuitenkin 32. Siinä on todella sitä kesäistä kesäaamun taikaa, jotenkin niin Suomi-henkinen kuva, hyvä rajaus ja ihanat värit. Violan katsekin on jotenkin tuollainen lempeän mystinen."
emma.
. . .

Lopuksi vielä se tieto, mitä kaikki tietenkin kuumeisesti odottaa, arvonnan voittaja! 30€:n lahjakortti hevostarvikekauppa Börjesille arvottiin toissa päivänä, ja Onnettaren suosikiksi osoittautui emiliaa! Paljon onnea voittajalle ja erityisen suuret kiitokset kaikille suosikkikuviaan äänestäneille!

Alla vielä yksi omista suosikeistani vuoden 2015 kuvista. Tämä kuva ei iskenyt lukijoihin alkuunkaan, ja olikin yksi niistä seitsemästä kuvasta, jotka jäivät täysin ilman ääniä! Ehkä tämä kuva nousi omaksi suosikikseni juuri siksi, että etukäteen haaveilin saavani pikkuvarsasta hyvinkin tämän tyylisiä kirmailukuvia laitumella. Ja tottahan niitä saatiin, kasoittain tämä kuvan jälkeenkin! Toinen kuvasuosikki samalta päivältä ei äänestyksessä ollutkaan, mutta löytyy esimerkiksi Sukupostista.

9. Yhdeksän päinä ikäinen Viola, vauhti päällä vaihteen vuoksi! 24.6.2015

Tälle vuodelle voisi asettaa kuvaustavoitteen - kuvata vähän erilaisistakin kulmista ja erilaisia tilanteita! Sama tavoite tosin on ollut jo jokaiselle alkaneelle vuodelle, kuudetta vuotta. Oikeasti tavoitetta pitäisi muokata niin, että enemmän kuin tuottaa vähän enemmän toisistaan poikkeavia kuvia koko vuoden ajan, pitäisi opetella myös tykkäämään niistä erilaisista kuvista!

1 kommentti: