torstai 3. syyskuuta 2015

Syyskuisia kuulumisia

Äitin tyttö!
Neljän tyytyväisenä tarhassaan nuokkuvan tamman päiväunihetkeä katsellessa ei uskoisi, että lauma koki suuria muutoksia ihan muutamia päiviä sitten. Miten paljon sitä pitikään etukäteen murehtia kaikenlaista, mitä Vilma tuumaa, kun paras kaveri lähtee laumasta ja miten nuoret tammat ottavat uuden laumanjäsenen vastaan, ja mitä kaikkea muuta tästä tilanteesta murehdittavaksi keksittiinkään. Ja ihan turhaan! Näin tyytyväisen oloisia hevosia täällä ei olekaan hetkeen ollutkaan, varsinkin suomenhevoset ovat jo kovin yhteen hitsautunut kolmen kopla. Ei ponikaan siitä huolimatta ole yhtä ulkopuolinen kuin aikaisemmin, johtuen ehkä siitä, että Maisa on vielä yöt kahdestaan Vilman kanssa, ja sopii näin ollen jopa Vilman kanssa samoille heinille, sulassa sovussa!

Pihatosta päivätorkuilta kömpii joko kolmen punaturkin lauma, tai sitten kaikki neljä. Maisa useimmiten jää vielä viimeistelemään tarhan puolelle heinänkorsien imurointia siinä vaiheessa, kun muut luovuttavat. Ponin imuri vaan uhkailee taas mennä epäkuntoon, kun kaikkia puista putoilevia lehtiä ei meinaa ehtiä syödä...

Se kesä oli ja meni, yhdessä hujauksessa. Toivotaan samaa tulevasta talvesta...

Vielä kun on lämpimiä päiviä riittänyt, ovat suomenhevostytöt saaneet toimittaa ruohonleikkurin virkaa. Toisin kuin olisi voinut luulla, on Vilma tässä porukassa se, joka kimpoilee pitkin ja poikin ja nakkelee pukkeja. Varmaan Villittikin yhtyisi riemunpitoon mukaan, jos uskaltaisi, onhan meinaan pelottava näky, kun Suuri ja Uljas Vilma juoksentelee! Muuten Vilma ja Viola tulevatkin jo hyvin juttuun, välillä Violaa voisikin luulla Vilman varsaksi, kun emän sijaan varsa seurailee tiiviisti Vilman kintereillä.

Vilmis neljävee ja Villitti 2½ kuukautta. 1.9.2015


Koko porukka melko hyvin syöneen näköisiä tyyppejä...


Alkaneen syksyn säät ovat olleet mitä mukavimmat, joskaan enää ei meinaa ulkona tareta ilman pipoa, toppatakinkin päälle pukemista saa jo ajoittain harkita tosissaan. Viime yönä lämpömittari oli pudonnut jo pari astetta pakkasenkin puolelle, ja pihanurmi kimalteli kuurassa vielä hevosten aamuruoka-aikaankin. Viena oli hitusen tavallista järkyttyneempi, ja syykin selvisi, kun omistaja sai lopulta silmänsä auki - aitalangat olivat uudessa järjestyksessä. Ipana oli vähän tavallista väsähtäneemmän oloinen aamutuimaan, mutta kaikki olivat omilla puolillaan aitoja. Vasta pihan poikki pihattolaisille aamupalaa viedessä kiinnittyi huomio pienenpieniin kavionjälkiin kuuranurmella, ja löytyi syy muksun väsähtäneisyyteen. Pisteet Vienalle, joka oli ilmeisesti katsellut ipanan karkureissua kiltisti aitojen oikealta puolelta.

Tulevaa talvea voi odotella jo aika iloisin mielin, heinähuolet ovat takanapäin, kun varatut pikkupaalit riittänevät hyvin tälle tämänhetkiselle hevoslaumalla koko vuodeksi. Vielä kun Viena malttaisi viettää vähän enemmän aikaa sisätiloissakin, että ipana ehtisi ottaa tarvittavan määrän kauneusunia pitkin vuorokautta. Voisivat jäädä jo pihattoonkin, eikä Vilman tarvitsisi huolehtia kavereiden perään iltaisinkaan. 

Samikset saman sarjan riimuineen.

Viikonloppuna Villitti sai tutustua aivan uusiin ihmisiin. Ja aidan takaa kaviokkaita ihmetteli myös...

...susi?! No ei, kun Venus! Peräti toinen koiruus, jonka Viola on elämänsä aikana nähnyt!

Ilta-auringossa heinillä, Violakin on jo niin iso, että valitsee syötäväkseen ihan oman heinäkasan.

Ja vaikka toinen - tai oikeammin ensimmäinen - blogi hiljenikin syksyyn, on muiden hevosten ja porojenkin kuvia tarkoitus julkaista jatkossakin Instagramissa, tutulla tilillä @kavioillakoparoilla!

14 kommenttia:

 1. Onko sinulla tallia? Vai pelkkä pihatto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko esittää vastakysymys, missä kuvittelit Violan ja Vienan yöpyvän, kun ne on otettu vielä pihatosta pois öisin? :D Sanoo sen lakikin, että jokaista ryhmäkarsinassa/pihatossa asuvaa kymmentä hevosta kohtaan pitää olla yksi karsina sairastapauksia ja muita tilanteita varten, jos laumasta pitääkin erottaa yksi hevonen. Tilanteen tullen meille järjestyisi omat karsinapaikat jokaiselle, jos vaikka koko lauma sairastuisikin kerralla.

   Poista
  2. No anteeks ihan hirveesti ku en tota nyt tajunnu! En oo ihan asiaan perehtyny...

   Poista
  3. ;) Otahan silti iisisti, ihan hyvällähän tuo kommentti oli kirjoitettu. Ja nythän sitten tiedät. :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Se on kyllä tosi ihana! Siihen ja Vienan riimuun kuuluu narukin samaa sarjaa. :D Kauheeta vaan, miten nopeasti tuo ipana kasvaa, kun vasta tätä riimua sovitettaessa se oli aivan liian suuri, ja nyt sitäkin piti jo suurentaa. Nahkariimukin jäi jo pieneksi, onneksi tästä eteenpäin alkaa Maisan koko riimuvalikoima olla sopiva. :D (Tai ehkä harmiksi, riimushoppailu näin "tarpeeseen" on aika mukavaa puuhaa sekin!)

   Poista
 3. Tykkään niiiiiiin paljon näistä sun ottamista kuvista niin toivoisin kovasti,että tekisit sellaisen postauksen kuvauksesta ja muokkaamisesta :) tai jos oot tehnyt jo niin mistä löydän sen? :---D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linnea! Laitetaan postausehdotus korvan taakse! :)

   Poista
 4. Onko sinulla muita lemmikkejä kuin ponskit ja porot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elelevätkö porot jossain tietyssä aitauksessa, vai onko niille rajattu yksi iso kokonaisuus kun olet joskus puhunut että niitä tällä lertaa näkyi teilläkin päin?

   Poista
  2. Porot elelevät kevättalvesta syksyyn vapaana luonnossa, talvella ovat sitten kotona ruokittavina ja aitauksissa pääosin silloin. Välillä niitä tosiaan näkyilee lenkillä tai pihassa muulloinkin, ja autoilijoiden kauhuksi sitten siellä tienvarsillakin. :)

   Poista
  3. Eli periaatteessa jos joku poro päättäisi, se voisi lähteä jonnekin ihan muualle? :D Missä päin Suomea asut? :)

   Poista
  4. Kyllähän se niin on. Ja joskus niin käykin, että lähtevät huitelemaan etelämmäs ja jopa pois poronhoitalueelta, mutta pääosin pysyvät samoilla alueilla aina. Esimerkiksi yksi minun poroista oli jo vasana emänsä mukana samoilla kulmilla, missä se tulee näihin aikoihin näkysälle joka syksy, niin kuin tänäkin vuonna. Syksyn päälle porot alkavat myös siirtyä kotinurkille. :)

   Poista