sunnuntai 30. elokuuta 2015

Laumaelämää

Viola ja Vilma, joka näyttää tässä seurassa Suurelta Hevoselta.

Ison mustan matkustettua lauantaina muihin maisemiin, pääsi neljän tamman lauma viimein samojen aitojen sisälle, ja Villitti tekemään lähempää tuttavuutta hoitotäti Vilman ja painikaveri Maisan kanssa. Molemmat ovat toki tuttuja, kun samassa pihassa ovat asustelleet ja jonkun kerran aikaisemminkin olleet samojen aitojen sisällä menneenä kesänä. Emätammalle nämä kaverit ovat sitten sitäkin tutumpia, Maisa tarhakaveri kohta seitsemän vuoden ajalta ja Vilmakin on ollut osana samaa laumaa lähes neljän vuoden ajan. Viena on ollut laumahierarkiassa molempien nuorempien tammojen yläpuolella, ja sekä Vilma, että Maisa ovat olleet Vienan järjestämässä kurissa ja nuhteessa vieroituksesta alkaen.

Maisa ja Vilmis ensimmäisenä talvenaan, tammikuussa 2012.

Sama parivaljakko, riehumiskaveri Vilma järjesti Maisalle liikuntaa.

Violan laumaelämään tutustuminen aloitettiin tietenkin jakamalla heinäkasoja ympäri tarhaa. Maisa oli ensikohtaamisella vähän pelottava ja aika ilkeä, katsoikin pahasti. Nytkin Maisalla oli melko tuima ilme, vaikka lähestyminen olikin rauhallista ja enemmän uteliasta. Uteliaisuus olikin molemminpuolista, Violan mielestä oli hurjan jännää ja hauskaa käydä vaivihkaa nuuhkimassa kääpiöhevosta ja sitten karauttaa karkuun tuhatta ja sataa! Ihan purematta ei nielty komenteluja kummankaan vanhemman tamman puolelta, vaan Villitti antoi vastalauseitaan samaan tyyliin kuin emätammalle, väisti kuitenkin hyvin ja tiukassa paikassa löysi emänkin turvakseen.

Vaikka lauma onkin hyvin samankaltainen - ja lähes sama muutenkin - kuin puolivuotiaan Vilman liityttyä laumaan, on Violan kanssa tilanne paljon mutkattomampi. Painikaveriponin lisäksi kaksi aikuista hevosta, mutta tällä kertaa ei kärttyistä vanhempaa johtajatammaa ja huumorintajutonta ruunaa, vaan kärttyinen emätamma, joka on lauman johtaja, ja nuori aikuinen tamma, joka puolestaan on emätamman paras kaveri. Ei siis ollenkaan huono lauma ympärillä ensimmäiseksi talveksi, päin vastoin! Ehkä parhaanlainen ratkaisu, jos ja kun ei ole mahdollista liittää laumaan vielä toista samanikäistä tammavarsaa leikkikaveriksi.

Muut on tylsiä, onneksi on mutsi, joka ei tyhjiä komentele!

Vilma tai Maisa ei varmasti katso ihan näin hyvällä, jos ipana kiipeää kyytiin ja vielä pureekin päälle!

Josko laumakavereiden kanssa energiakin kuluisi eri tavalla, eikä tarvitsisi takiaisena roikkua kavioin ja hampain kiinni mutsissa! Heinien syömisen lomassa tehtiin vaivihkaa tuttavuutta molempiin uusiin kavereihin ja käytiin roikkumassa kameratyypin paidanhelmassa. Vilma ja Maisa suhtautuivat ipanaan hyvin rauhallisesti, ja jo ensimmäisen päivän iltana tammalauma näytti siltä, kuin ne olisivat olleet aina yhdessä. Viena oli eniten hyvillään siitä, että sai parhaan kaverinsa samojen aitojen sisäpuolelle, nyt rapsutellaan!

Seuraavana päivänä nämä tyypit olivat jo samalla heinäkasallakin!

Villitti ihmettelee, että mutsi hei, eikö sen Vilman pitänyt olla mun hoitotäti, eikä äitin hoitokaveri...?

Vilma oli lähinnä vähän ihmeissään, miten tähän mini-Vienaan sitten pitäisi suhtautua...

Lauman pienin ja pippurisin keskittyi olennaiseen, eli syömiseen, ja piti vain huolen, ettei ipana eksy liian lähelle ponin omia heiniä. Maisa on ollut lauman alimmaisena siitä asti, kun Vilma yhtäkkiä kasvoi isoksi, eikä enää taipunutkaan ponin tahtoon. Vilmalla olikin kovahko kuri ensimmäisten kuukausien aikana, voi olla, ettei Villitti ole aivan niin lapanen, varsinkaan kun ponia pääsee kätevästi karkuun emän taakse, ja liian lähelle änkeävä poni saa mutsilta lähdöt... Useimmiten.

"Ei voi olla... Mini-Viena...?"

"Kyy-yyllä, se se on."

Niin nuori, ja silti jo noin iso... Onneksi Maisuli voittaa egon koossa, kaikki tämän lauman hevoset!

Ensimmäisenä päivänä yhdessä tarhailu sujui mallikkaasti, ja sama meininki jatkui toisenakin päivänä. Viena ei alkuun tuntunut tohtivan varsan kanssa pihaton puolelle, joten Viola ja Viena viettävät yöt toistaiseksi vielä kahdestaan, että Villitti saa varmasti nukkuakin. Tänään illalla tosin Viena oli jo ottanut nukkumavuoron ja vallannut koko pihaton Violan iltanokosia varten, nuorempien tammojen keräillessä heinänkorsia tarhan puolella. Kerrassaan mahtavaa, että tammojen yhteiselo alkoi näin leppoisasti!

Mutsi ja hoitotäti, ainoa hevoskaveri, jonka kanssa Viena on ollut rapsutusväleissä täällä asuessaan!


Ehkä Violankin tuleva Paras Kaveri? Toivotaan!

Bonuksena yksi kuva Nestorista uusissa maisemissa! Jos täällä kotona neljän tamman laumassa on kaikki hyvin, on ruunankin omassa yhden tamman laumassa kaikki varsin sopuisasti. Kuten kuvassa näkyvästä kuorrutuksesta voi päätellä, suuntasi ruuna lähes ensitöikseen piehtaroimaan, matkan jälkeen tosin tärkeintä oli löytää uudesta kodista ruokapaikka, ruokahalu olikin alusta asti kohdallaan. Uusi ponikaveri näytti ruunalle alkuun kaapin paikan, mutta nämä roolit tulevat varmaankin vaihtumaan vielä, kunhan Nestori kotiutuu uuteen paikkaan. 


Villitin valtakunnassa kaikki hyvin! Hevosten laumaelämää on mielenkiintoinen seurata, varsinkin kun mukana on vasta elämää opetteleva hevoslapsi. Vaikka harmittaakin, ettei Nestori sopinut samaan laumaan varsallisen Vienan kanssa, oli ratkaisu ruunan paikanvaihdoksesta vaan niin oikea, kaikkien osapuolten kannalta. Elo neljän tamman laumassa tulee toivottavasti olemaan hitusen rauhallisempaa keväisinkin, kun Uljas Musta ei ole kuvioissa sekoittamassa nuorimmaisten tammojen päitä!

16 kommenttia:

 1. Mahtavia kuvia :) On se Viola vaan niin ihana, ja niin kyllä muutkin <3 Hyvä että Nestorikin voi hyvin uudessa kodissaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iida! :) Nestori oli uudessa paikassa heti kuin kotonaan, oli niin suuri helpotus kyllä, eikä ollut niin kova paikka jättää ruunaa sinne. Uskon, että yksi mukava tammakaveri on Nestorille juuri sopiva laumankoko, vielä kun ihmisiä riittää ympärillä niin, että erityishuomionkin antamiseen riittää aika! :)

   Poista
 2. Ihanat monniviikset tuossa neljännessä kuvassa! :) Eikö Maisa tunne oloaan yhtään ulkopuoliseksi, kun muut yhdessä rapsuttelevat, ja se vain...niin tietysti tekee jotain tärkeämpää, syö? ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt osuit asian ytimeen! :D Maisa on vähän sellainen hiljainen hiippari, jota ei muut hevoset niinkään kiinnosta, varsinkin jos näköpiirissä on jotain syötävää! Edellisen lauman aikaan hevoset olivat nukkumavuorossa pihatossa yleensä kolmistaan, samalla kun Maisa imuroi viimeisiä heinänjämiä tarhasta. Tuntuu tosin, että Violasta voisi tulla Maisalle sydänystävä, niissä on jotain samaa. :D

   Poista
  2. Piti vielä sanoa, että oikeasti nuo kääpiöotukset varmaan vaan kaipaisivat samankokoista - ja samoin ajattelevaa - seuraa, kun parhaan ponikaverinsa kanssa Maisa oli rapsutteluväleissä kyllä. Vaan kun tarpeeksi on tekemistä yhdenkin shettiksen laihduttelun kanssa, niin ei kiitos toista samanlaista... Ja tosiaan, toivottavasti Viola paikkaa sitten tätä aukkoa. :)

   Poista
 3. Oletko ajatellut antavasi ylläpitoon/myyväsi myös Maisan?

  VastaaPoista
 4. "Mutsi ja hoitotäti, ainoa hevoskaveri, jonka kanssa Viena on ollut rapsutusväleissä täällä asuessaan!"
  Nestaa lukuun ottamatta varmaan ainut joka pystyy. Olisi se kyllä tosin aika hassua jos Maisa Violan tavoin säkää rapsuttelisi takajaloillaan ja Viena pää sivulla Maisaa. :'D
  Tosin Maisa kyllä taitaa olla ponikaveri, ei hevos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt aliarvioit shettiksen ulottuvuuden! :D Lainaamasi lause ei alkuun sisältänyt tuota "täällä asuessaan", mutta tulin toisiin ajatuksiin. Edellisessä paikassa Viena todistetusti tarhaili myös muiden hevosten kanssa, ja kasvattajaltaan tamma myytiin eteenpäin vuotta nuoremman velipuolen kanssa, ja ne olivat kuulemma erottamaton parivaljakko. :)

   Kuvaan olisi voinut kirjoittaa jotain myös niinkin, että Vilma ja Viena ovat ainoat meikäläisistä, jotka ylipäätään rapsuttelevat keskenään. Mutta rapsutteleehan Violakin emänsä kanssa! Ja nyt, kun tarkemmin mietin, olivat Viena ja Maisakin rapsutteluväleissä ensimmäisenä kesänään täällä meillä, vuonna 2009, mutta vain silloin, kun välissä oli aita!

   Nestorikin rappasi Vienaa silloin ensimmäisinä päivinään täällä meillä, mutta se homma kuivui kokoon hyvin nopeasti. Viena ja Vilma ovat olleet parhaita kaveruksia jo... Kolmen vuoden ajan, joskin kupsutteluhetket rajoittuvat lähinnä karvanlähtö- ja polttiaisaikaan. Olisi kyllä ihanaa, jos laumassa olisi jokaiselle oma Paras Kaveri!

   Poista
 5. En tiennytkään vielä, että Violala on "velipuoli", lähinnä että Vienalla on toinenkin varsa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Vienan ensimmäinen jälkeläinen syntyi samana vuonna, kun Viena muutti meille. Harmi, etten ole sen jälkeen Jopesta kuullut mitään, vieroituksen jälkeen Viena matkusti meille uuteen kotiinsa ja Jope lähti maailmalle. :)

   Poista
 6. Siis miksei Nestori sovi samaan laumaan Vienan ja Violan kanssa? En ole ihan ymmärtänyt, joten haluaisitko selittää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen lisäksi, että tilat olisivat käyneet ahtaiksi kolmen aikuisen hevosen, ponin ja varsan kanssa, käyttäytyi Nestori vihaisesti niin Vienaa, kuin Violaakin kohtaan. Ruuna täytyy myös pitää kengässä ympäri vuoden, enkä halua paikkailla yhtäkään varsaa enää mahdollisten hokinreikien varalta. En osaa sanoa, mistä Nestorin vihainen käytös sitten johtui, kun puolivuotias Vilma sopi laumaan aikoinaan ihan hyvinkin. Voi hyvin olla, että tilanne olisi rauhoittunut ajan kanssa, mutta siinä vaiheessa, kun täysi hevonen käyttäytyy oikeasti vihaisesti pientä varsaa kohtaan, ei tee mieli katsoa kyllä yhtään pidempään.

   Seuraava kysymys lienee, että eikö Nestori olisi voinut tarhata yksin/Vilman/Maisan/porojen kanssa. Olisi toki, mutta toinen ongelma oli se, että käyttöön kaipaava ruuna olisi jäänyt seisomaan tyhjänpanttina tarhannurkkaan. Nyt se on paikassa, jossa huomiota riittää varmasti Nestorillekin.

   Poista
 7. Maisalle vaan terkkuja että ikävä jäi :) Ja Olli-Matti varmaan lähettäsi porkkanaisia terveisiä pikkuiselle, nehän melkeen puhuivat hevosta keskenään! Ja Venus pyytää anteeksi, sillä taisi olla pohjavillat väärinpäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisa ehkä tuumaisi, että olisi kai sinne volkkarin takapenkille sopinut yksi pieni poni, varsinkin jos sen koiruuden olisi vaikka... jättänyt tänne vaihdossa! Oli kyllä hauska huomata, ettei poni kammoksu ihan kaikkia uusia tyyppejä! :D Tulukaahan taas, kun täällä päin liikutte!

   Poista