maanantai 15. kesäkuuta 2015

Tässä hän nyt sitten on!

Pieni prinsessa<3
Lauman uunituore suomenhevosvahvistus on varsin topakka neiti. Paha sääkään ei lannista, vaikka ennemmin sitä kirmailisikin pitkin niittyjä, kuin ympäri tylsää karsinaa! Sää onkin hyvin tyypillinen tälle kesälle, viitisen astetta mittarissa ja sataa kaatamalla. Emän vieressä paksuilla pahnoilla on kuitenkin hyvä köllötellä, antaa ulkona sateen pauhata!

Viime yönä yhden aikaan alkoi hiljalleen tapahtua, ja siitä eteen päin yön tapahtumat onkin kirjattu lähes minuutilleen ylös. Viena käveleskeli ympäri pihaa, välillä asettuen heinille, nosteli takajalkoja mahan alle ja piti häntää vähän koholla. Niin kuin edellisenäkin yönä, tamma virtsasi useita pieniä liruja, välillä kuopsutteli etujalallaan ja välillä oli niin kuin ei olisikaan. Puoli kahdelta näkyi ensimmäisiä polttoja, Viena seisoi katoksen nurkassa ja hämärässä tihrustin, että oudossa asennossapa se seisoo. Näkyvyys tammaan oli sen verran huono vielä siinä vaiheessa, että ihan varmaksi ei uskaltanut blogiin päivittää, että nyt tapahtuu. Tunnin verran tamma kipristeli samoilla jalansijoilla, ja lähti sitten etsimään ruohoa syötäväksi.

Kauaa ei kuitenkaan ruohostaminen tuntunut hyvältä sekään, ja tamma palasi katokselle kuivaheiniä syömään. Siitä lähdettiinkin vauhdilla etsimään hyvää piehtaroimispaikkaa, ja Viena kieri pari kertaa vauhdilla selän kautta ympäri, kun oikeastaan koko tiineyden ajan piehtaroiminen jäi aina vain yritykseksi. Ja sitten jatkettiin syömistä kaikessa rauhassa.

Varttia vaille kolmen oli muiden hevosten yöheinien aika, ja samalla mittasin Vienan lämmön, joka oli 0,6 astetta normaalilämpöä matalampi. Tamma oli kävellyt pitkälle metsälaitumeen syömään, ja oli ihan niin kuin mitään varsaa ei olisi tulossakaan. Tasan niin kuin oppikirjasta sekin, lähes tunnin verran Viena söi kaikessa rauhassa, ennen kuin supistukset tekivät olon entistä hankalammaksi. Jalkoja kipristeltiin mahan alle, katseltiin mahaa ja Viena näytti olevan kaikin puolin enemmän hereillä kuin pitkiin aikoihin. Yhden ainoan kerran Viena potkaisikin mahan alle, ennen kuin alkoi etsiä hyvää makuupaikkaa pahnoilta.

Kahtakymmentä vaille neljän Viena kävi makuulla, nousi ylös, kantoi häntää korkealla, oli jännittyneen näköinen ja haki uutta makuupaikkaa. Avautumisvaihe päättyi 03:52 sikiöveden valumiseen, tässä vaiheessa Viena olikin jo makuulla, eikä mennyt  montaa minuuttia, kun varsan etujalatkin jo näkyivät. Työntövaihekin oli ohi kuuden minuutin jälkeen, ja Viena nousi heti ylös. Varsakin alkoi liikkua heti, ja sikiökalvo puhkesi nopeasti ja siinä vaiheessa nähtiin, että turpa ainakin oli valkoinen. Kymmenessä minuutissa varsa alkoi olla jaloillaan, maitobaarikin löytyi puolessa tunnissa. Kurkistus hännän alle kertoi, että Viena todellakin teki juuri sellaisen, mistä haaveilin, kauniin ja terhakan tammavarsan!

Puolen tunnin ikäinen pikkuneiti, maitobaaria testailemassa.


Ei aikaakaan, kun jälkeisetkin putosivat kokonaisina pahnoille. Viena söi heiniään vielä ihan muutamaa minuuttia ennen työntöpolttojen alkamista, ja heinien maistelu jatkui lähes heti varsomisen jälkeen. Varsakin sai lopulta jalat ojennukseen ja kömpi nukkumaan, jolloin Vienakin malttoi lepäillä makoillen. Kovasti varsaa ohjailtiin ja huolehdittiin hörisemällä, Viena osoittautui kyllä aivan mahtavan hyväksi emätammaksi!

Reilun tunnin ikäisenä varsa jo juoksentelikin karsinassa, aiheuttaen huolehtivaiselle emälle harmaita jouhia, yritä nyt siinä pysyä perässä, kun toinen hyörii ja pyörii ympärillä! Pikikakka tuli sekin ongelmitta ja ensimmäinen pissakin. Maitobaarin käyttö oli hyvin hallussa jo parin tunnin ikäisenä, varsa vaihteli nisään juodessaan ja emä hörisi neuvoja. Välillä köllähdettiin vierekkäin nukkumaan. Vienakin on syönyt ja juonut hyvin koko ajan, ensimmäinen lantakasakin väännettiin pahnoille omistajan nähden, ettei vaan jäänyt mitään epäilyksiä siitäkään asiasta.  


Ylpeä äiti ja lapsi tissillä!
Kuvankaunis jälkikasvu<3


Mielipide kameralle poseeraamisesta löytyi heti muutamien tuntien ikäisenä. :-D


Valtakunnassa kaikki hyvin! Palvelusväkikin on saanut hiukan nukuttua välillä, minkä nyt varsan ihailulta ja huokailulta on vaan ehtinyt. Olo on enemmän kuin onnellinen, aivan mahtavaa, että kaikki sujui niin hyvin! Kiitokset kaikille onnitteluista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti